Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.Ο ιδιαίτερος προστάτης των Μοναχών

imagesCABPEOUJ
« Εγινε κάποτε Πατριάρχης της αγίας Πόλεως  Ιερουσαλὴμ κάποιος με το όνομα  Αμώς, ο οποίος από ενέργεια δαιμονική ήταν μισομόναχος, παρά το ότι προηγουμένως ήταν Μοναχός, αν και ανάξιος.
 Κατά παραχώρηση  Θεού, κάποιος Μοναχός έπεσε σε αμαρτία· ο  Αμώς, αντί να τον συμβουλεύσει  για να τον φέρει σε μετάνοια και να μη κολασθεί, τον συνέλαβε, του έβγαλε το  Αγγελικὸ Σχήμα, έπιασε έναν χοίρο, του φόρεσε το Σχήμα και τον απέλυσε μέσα στην Πόλι, πράγμα το οποίο  λύπησε πολύ τον Κύριό μας.Λοιπόν, την νύκτα εκείνη φαίνεται στον Πατριάρχη ο  Αγιος  Ιωάννης ο Πρόδρομος, φοβερίζοντας αυτόν και λέγοντας:
«Επειδὴ ούτως εποίησας, ατιμάσας το Σχήμά  μου , μέλλω δίκην ποιείν εν τη  Ημέρᾳ της Κρίσεως επί του φοβερού βήματος του Χριστού!»   .
Ο Πατριάρχης ξύπνησε με φόβο και τρόμο και άρχισε να κτίζει Ναό του  Αγίου  Ιωάννου του Προδρόμου έξω από την Πόλη  απέναντι του  Αγίου Στεφάνου ανατολικά.
Αφού τελείωσε τον Ναό και πλούσια τον εκόσμησε, προσευχόταν ολόψυχα, νηστεύοντας και αγρυπνώντας, να του συγχωρηθεί  η αμαρτία που έκανε, να ατιμάσει  δηλαδή το άγιο Σχήμα.
Αλλά τι συνέβη ; Φαίνεται πάλι σε αυτόν για δεύτερη φορά ο  Αγιος  Ιωάννης και του λέγει:
«Αλήθειαν λέγω σοι, ότι ει και άλλους πέντε Ναούς κτίσεις μοι, μείζονας και ωραιοτέρους, ου συγχωρηθής δια την αμαρτίαν, ην εποίησας, αλλά δίκην ποιήσω μετά σου, εν τη φοβερά  Ημέρᾳ της Κρίσεως!»  .
Μετά από ολίγο χρόνο απέθανε ο  Αμὼς και το όνομά του εξαλείφθηκε αοράτως από τα Δίπτυχα της  Εκκλησίας της  Αγίας του Χριστού και Θεού μας  Αναστάσεως! ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress,  Blogger...